Hjælp til hjernen

Hjælp til hjernen

Hjernerystelses- og hjerneskadeforløb

I Labance står et stærk hold af eksperter klar til at hjælpe borgere med hjernerystelser/hjerneskader. Vores forløb er tværfaglige og har klare mål og retning, der tilpasses den enkeltes behov. Vi finder i tæt samarbejde den bedste vej for borgeren, hvor symptomer og følgevirkninger mindskes. Vores forløb er arbejdsmarkedsrettede og vi integrerer arbejdsfastholdelse som et naturligt element, så borgeren kommer tilbage på arbejdsmarkedet.

Indholdet af forløbet kan bl.a. bestå af neurologisk træning, øjentræning, accept af egen situation, mindfulness, søvn, kost og vejledning af hjælpemidler mm.

Vi møder borgeren i Labance i Glostrup, eller i nærmiljøet. Vi inddrager hurtigst muligt familien og arbejdspladsen i forløbet - og giver gratis undervisning på arbejdspladsen.


Målgruppe:

Borgere ramt af hjerneskade eller hjernerystelse samt senfølger heraf.

Neuroundervisning

Neuroundervisning er et gruppeforløb. Vi tror nemlig på, at borgeren lærer meget mere af at være sammen med andre med lignende udfordringer. Borgerne bliver klogere på deres udfordringer og får dermed en større forståelse og accept af sig selv samt deres begrænsninger og muligheder.

Undervejs i undervisningen vil borgerne lære, hvordan de bedst mestrer forskellige situationer i deres hverdag - det foregår i sparring med underviserne og de øvrige deltagere på holdet.

Undervisningen er delt op i 4 moduler: Accept af til-standen, livsmestring, nervesystemet og energiforvaltning.

Den nye selvindsigt, som borgerne får på holdet, giver mulighed for at tage styringen tilbage, genvinde trivslen og vende tilbage til arbejdsmarkedet.


Målgruppe:

Borgere med hjernerystelse, hjerneskade, blodprop, Covid-senfølger eller kræftsygdom.

Neuropsykologisk vurdering

En psykologisk undersøgelse er en udvidet erklæring af borgers psykiske, kognitive/neuropsykologiske,- eller personlighedsmæssige funktionsniveau, og indebærer et struktureret interview og en eller flere tests til at belyse, hvordan borgeren forholder sig til andre mennesker eller løser opgaver, herunder b.la. indlærings,- hukommelses – og koncentrationsevne.


Målgruppe:

Borgere der f.eks. er karakteriseret ved uregelmæssig skolegang og besvær med at klare sig selv eller gennemføre/fastholde beskæftigelse. Borgere med hjerneskade, senfølger efter hjernerystelse, hjerneblødning, blodprop eller borgere med opmærksomhedsforstyrrelse, kognitiv udtrætning, psykisk lidelse eller udsat for ulykker/uheld.

Covid forløb

Følgerne efter Covid eller Covid-vaccinerne er forskellige fra person til person. Nogle borgere oplever sværere følgevirkninger, der kan være både fysiske, kognitive, følelsesmæssige og personlighedsmæssige. Borgeren vil i Labance møde et team med neurofaglig specialviden, der udelukkende arbejder med følgevirkninger efter Covid og Covid-vaccinerne. Det betyder, at borgeren får en specialiseret indsats, der passer til den enkeltes vanskeligheder, ressourcer og mål.

Indsatserne kan bestå af hjernetræning på hold, energiforvaltning, samtaler med psykolog, mindfulness, smertevejledning, åndedrætsøvelser mm.


Målgruppe:

Borgere med senfølger af Covid og/eller Covid-vacciner.

Arbejdsfastholdelse/afklaring og udvikling af arbejdsevne

Labance har et skarpt arbejdsmarkedsrettet fokus i alle sager. Vi udarbejder fastholdelsesplaner, og udvikler og afklarer borgerens arbejdsevne. Sammen med arbejdsgiver lægger vi en bæredygtig plan, og vi afholder gratis kursus på arbejdspladsen, hvor vi giver indsigt og viden i fx hjernerystelse, hjerneskade, autisme e. lign.


Målgruppe:

Heltids- eller deltidssygemeldte borgere.

Hjernekompagniet

Hjernekompagniet er et helt unikt og meget specialiseret forløb. Det er en virksomhed i virksomheden og fungerer som en praktisk øvebane, hvor vi udvikler på den enkeltes arbejdsevne i en reel jobfunktion. Vi arbejder med kompenserende strategier, hjernepauser, hjælpemidler og meget mere. Vi identificerer skånebehov og muligheder i forhold til en tilbagevenden til arbejdsmarkedet, og vi udvikler og afklarer arbejdsevnen.


Målgruppe:

Borgere med senfølger efter hjernerystelse, hjerneskade, Covid eller en anden neurologisk tilstand, hvor der er behov for enten at få afklaret arbejdsevnen eller brug for skånsom tilbagevenden - med mulighed for efterfølgende praktik i en virksomhed.

Funktionel hjernetræning

Funktionel hjernetræning er en stærk specialiseret træningsform, der viser særdeles gode resultater. Det er en sjov og anderledes træning, hvor alle kan deltage. Funktionel hjernetræning har sit udspring i den nyeste hjerneforskning og går ud på at genvinde balancen i det autonome nervesystem. Borgeren lærer på forløbet sammenhængen mellem krop, psyke og adfærd - og får helt konkrete værktøjer til at nedregulere nervesystemet, så hverdagen igen kan hænge sammen og give mening.

Værktøjerne er såre simple, så borgerne kan tage dem i brug, når de er på arbejde, i hjemmet eller ude og handle. Det er meget individuelt, hvad der virker for den enkelte.

På holdet i Labance søger vi at øge tolerancen af stimuli over tid, og derfor arbejder vi både med aktivering af nervesystemet og efterfølgende nedregulering, så borgeren finder det, der virker bedst.

Blot ved at få en række handlemuligheder, vil mange borgere opleve, at de får mere ro, kontrol og styring i hverdagen. Sammen med værktøjer, der virker for borgeren, er det muligt at finde vejen tilbage til et velfungerende arbejdsliv.


Målgruppe:

Borgere med hjerneskade, hjernerystelse, svære belastningstilstande, senfølger efter covid eller lignende.

Kognitiv træning og mestring

Kognitive vanskeligheder har stor indflydelse på den borgerens evne til at fungere i hverdagen. Samlet set har det kognitive funktionsniveau væsentlig betydning for den enkeltes evne til at følge en uddannelse, passe sit arbejde, regulere følelser og indgå i og fastholde sociale relationer. Derfor er det også vigtigt at sætte ind og træne de kognitive vanskeligheder, uanset om de er en følge af stress, psykisk sygdom, neurologiske tilstande eller andre tilstande, der påvirker hjernen

Kognitiv træning og mestring er et individuelt forløb på otte uger, hvor borgeren får trænet nye færdigheder og lært at mestre sin situation. Det foregår i tæt samarbejde med en psykolog eller psykoterapeut.

Målet med forløbet er at frigive ressourcer hos borgeren og udvikle de kognitive kompetencer, og dermed også personens emotionelle og sociale funktionsniveau - så borgeren kan finde en vej tilbage til både arbejdsmarkedet og det gode liv.


Målgruppe:

Borgere, der oplever kognitive udfordringer som følge af stress, psykisk lidelse, opmærksomhedsforstyrrelse eller hjernetraume.

Funktionsevnebeskrivelse

Vi anbefaler en funktionsevnebeskrivelse i eget hjem, hvis borgeren ikke vurderes at kunne afklares på en virksomhed eller internt. Her beskriver vi ud fra specifikke hverdagsopgaver - som at lave en kop kaffe eller stege et spejlæg - hvordan borgerens funktionsevne, bevægemønstre, adfærd og omgivelser er.

Formålet er altså at få en retvisende beskrivelse af borgerens evne til at begå sig i eget hjem, og om borgeren har mulighed for at deltage i virksomhedspraktik eller andre tiltag - eller beskrive hvorfor borgeren ikke kan dette.

Funktionsevnebeskrivelsen hjælper os med at klarlægge næste skridt for borgeren, og alt efter borgerens udfordringer vil den/de relevante fagperson(er) udarbejde beskrivelsen - i et tilfælde kan det være en psykolog, og i et andet tilfælde kan de for eksempel være en ergoterapeut.


Målgruppe:

Borgere som ikke har mulighed for eller ressourcer til at deltage i en virksomhedspraktik - derfor omfavner målgruppen en bred vifte af borgere og ikke blot specifikke tilstande eller lidelser.